24 Nisan 2016 Pazar

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri


Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri  kadınlarda olduğu kadar çok önemli bir konu haline gelmiştir. Erkeklerde kel olma korkusu çok fazlasıyla görüldüğü için saç dökülmesine erkeklerde kadınlar kadar önem vermektedirler. Erkeklerde özellikle alından başlayıp saçın ortasına yayılan dökülmeye kelliğe kadar gidebilmektedir. Biz de erkekler için saç dökülmesinin nedenlerini araştırıp yazmak istedik.

Erkeklerde erkeklik hormonunun yükselmesi veya düşmesi sonucu vücudun dengesi şaşabilir. Bu yüzden özellikle saç derisi bu durumdan etkilenmektedir. Ve dolaysıyla saçlar da etkilenmektedir.
 Bu durum zaman içerisinde dökülmeye yol açmaktadır. Hormonların yükselmesi de görüldüğü gibi erkeklerde saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır.  Yüksek testosteron seviyesi erkeklerde cinsel gücün fazla olduğu anlamına gelmemektedir.  Saç dökülmesinin ilk evrelerinde saç incelir (minyatürizasyon) ve pigmentini yitirerek saçın rengi açılır. Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri arasında yer alan androgenetik alopecia artık 18 li yaşlarda da görülmeye başlamıştır. Saç dökülmesi belirli bazı yerlere  ya da saçın büyük bir bölümüne yayılmış olabilir. Alın ve şakaklarda görülen dökülme giderek yayıldığı ve başın ortasında kellik oluşturabileceği gibi bazı erkeklerde  bazı bölgelerde ilerlemeden durabilmektedir.

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri aynı zamanda genetik faktörlere de bağlı olabilmektedir. Saç kökleri erkeklik hormonuna karşı duyarlı olduğu için salgılanan testesteron hormonu yüzünden dökülmeye yüz tutar ,duyarlılık gösteren saç dipleri zamanla hasar görür bunun sonucunda saçlar incelir ve dökülmeler başlar.
Saç kaybının artışı ne zaman durur ve ne kadar sürer bu pek bilinemez . Burada bakılması gereken ilk şey genetik durumlar olacaktır. .Anne ve babadan geçen genler sonucunda aslında saçlar dökülüp dökülmedigi bir nevi belirlenmiştir.
Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri arasında yine kadınlarınki gibi kullanılan kimyasal ürünlerde sıralanabilir ama erkeklerde kadınlarda olduğu kadar etki etmeyebilir.

Saç nakline 25-26 yaşından sonra başlanılması daha doğru olacaktır. Çünkü, bu yaşlardan sonra tam olarak net bir şekilde dökülen bölgenin durumu sağlıklı bir şekilde belli olur. Örneğin, 20 yaşında görülen saç dökülmesi tam olarak netlik kazanmayabilir belki zamanla düzelebilecek bir dökülme olabilir.Bu kişinin dökülen saçlarının yerine yapılan ekleme, bir süre sonra diğer saçlarının dökülmesiyle ortada kalır bu durumun yaşanmaması için kişi bu dönemde destek tedavilerle var olan saçlarını korumalı, dökülmeyi geciktirmemelidir. Dökülecek saç sınırının belirlenmesi gerekir. Bu sınır belirlenince kişiye saç nakli yapılabilir. Kişi dökülme yaşadıkça sıklaştırma amaçlı saç nakli yaptırarak imaj kaybı yaşamayacaktır. Saç nakli için bir yaşlılık sınırı yoktur. 70 yaşında bile, yeterli verici alan varsa saç naklinin yapılabilmektedir.

Erkeklerde uzun süreli saç protezi kullanmak ,yapıştırıcı maddelere bağlı olarak ortaya çıkar. Protez kullanımında cilt yapısında enfeksiyonlar dolayısıyla cılt yapısında bozulmalar olmaktadır. Kişi bu durumda var olan saçlarını da kaybetmektedir. Saç nakli ve destek tedavılerle çözülebilecek aşamada kullanılan saç protezi kullanımı nedenıyle kalıcı saç kayıpları yaşanmakta problem saç nakli ile çözülemeyecek duruma gelmektedir.

Stres,psikolojik nedenler,dermatolojik nedenler,mevsimsel dökülmeler,demir ve çinko eksikliği,tiroid hastalıkları,travmalar,ağır diyetler ve sigara kullanımı,kirli hava,yanıklar,kullanılan bazı ilaçlar ve kimyasallar da erkeklerde kadınlarda olduğu gibi saç kayıplarına neden olmaktadır.
Erkekler saç dökülmesi konusunda oldukça hassastırlar. O yüzden ilk etapta çareyi ameleyat masalarında aramaktadırlar. Aslında dökülme çok basit vitamin eksikliğinden veya başka bir durumdan etkileniyor olabilir. Bu durumu giderebilmenin en iyi yolu öncelikle saç dökülmesinin nedenlerini tespit edip böylece en uygun tedaviyi seçmektir.

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri konusu hakkında yaptığımız çalışmanın sonucunda bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder